arnoldcornelis

Logica van het Gevoel

Martin uit den Bogaard
  • Man
  • Amsterdam/Antwerpen
  • Nederland
  • Blogteksten
  • Discussies (56)
  • Foto's
  • Fotoalbums
  • Video's

De vrienden van Martin uit den Bogaard

  • Henk Nijsingh

Discussies van Martin uit den Bogaard

'Intuïtie'

Intuïtie'Bij het lezen van de serie 'Intuïtie' dit jaar (2022) in de Volkskrant moest ik natuurlijk direct aan 'Logica van het Gevoel' van Arnold Cornelis denken. Als Cornelis zegt: "Gevoel is…Doorgaan

Started 5 Okt 2022

Gevoel en Communicatief Zelfsturingssysteem
3 antwoorden 

Ik heb een essay geschreven met de titel 'gewoon, praten' (Communicatieve zelfsturing), dat in juli uitkomt bij uitgever Boekscout.nl. Hieronder plaats ik graag hoofdstuk III en ben benieuwd naar…Doorgaan

is deze discussie begonnen. Laatste reactie van Martin uit den Bogaard 29 Jul 2020.

Entropie en communicatieve zelfsturing
4 antwoorden 

Entropie en Communicatieve ZelfsturingEntropie is een betrekkelijk nieuw begrip in de sociologie.Toen ik het boek 'Verlichting Nu' van Steven Pinker (uitg:Atlas Contact 2018) las kwam ik het begrip…Doorgaan

is deze discussie begonnen. Laatste reactie van Martin uit den Bogaard 21 Nov 2018.

Habermas tegenover Cornelis

Na me verdiept te hebben in de 'communicatieve rationaliteit' van de Duitse filosoof Jürgen Habermas kwam bij mij de behoefte opborrelen om deze theorie met Arnold Cornelis te vergelijken of aan te…Doorgaan

Started 23 Mrt 2015

Ontvangen cadeaus

Cadeau

Martin uit den Bogaard heeft nog geen cadeaus ontvangen

Een cadeau geven

 

De pagina van Martin uit den Bogaard

Recente activiteiten

Martin uit den Bogaard heeft een reactie achtergelaten voor Anna
"Dag Anna, Ik zag dat je vele drukken van Logica van het Gevoel hebt en daar heb ik er ook al 7 van. Daarbij komt dat ik in Amsterdam woon en een lichte vorm van MS heb en niet zo goed meer te been ben en daarom is het misschien aardig een keer af te…"
9 Jan 2023
Martin uit den Bogaard heeft een discussie geplaatst

'Intuïtie'

Intuïtie'Bij het lezen van de serie 'Intuïtie' dit jaar (2022) in de Volkskrant moest ik natuurlijk direct aan 'Logica van het Gevoel' van Arnold Cornelis denken. Als Cornelis zegt: "Gevoel is aangeboren en de bron van alle kennis", kan ik een heel eind met hem meegaan. In de loop van de tijd zal het gevoel en de hoeveelheid kennis verder ontwikkeld moeten worden en zal in de meeste gevallen ook vanzelf gebeuren. De cognitief psycholoog Margje van de Wiel heeft het in haar artikel "Pluisarts'…See More
5 Okt 2022
Martin uit den Bogaard heeft gereageerd op discussie waarheid, een communicatieve relatie van Hendrik ten Berge
"Mijns inziens is enerzijds de boodschap van de één, een waarheid die anderzijds de ander herkent. Deze waarheid is een communicatieve relatie. Als de ander de stelling nog niet als waar herkent, dan is de communicatie op dit moment nog…"
11 Feb 2021
Martin uit den Bogaard heeft gereageerd op discussie Vraag: zelfsturing vs. externe sturing van Hendrik ten Berge
"Hendrik, Met deze drie zelf-vormings fasen ben ik het wel met je eens. De derde fase komt ook overeen waar Cornelis het over heeft, 'het vaste punt waaruit we kunnen denken en werken', als een dynamisch evenwicht, waar jij over spreekt. De…"
1 Feb 2021
Martin uit den Bogaard heeft gereageerd op discussie Vraag: zelfsturing vs. externe sturing van Hendrik ten Berge
"Hallo Hedrik, Met intrinsieke sturing bedoel ik een sturing die alleen vanuit het ik komt en niet een zelfsturing is die via wisselwerking met de externe wereld heeft, zoals communicatieve zelfsturing. Vanmorgen zat ik te lezen in Rustpunten…"
31 Jan 2021
Martin uit den Bogaard heeft gereageerd op discussie Vraag: zelfsturing vs. externe sturing van Hendrik ten Berge
"Beste  Hendrik, Ja en nee. Het zuivere tegenovergestelde is mijns inziens intrinsieke sturing. Zelfsturing staat wel tegenover externe sturing, maar zelfsturing heeft ook de externe wereld nodig om te ontwikkelen, vandaar het begrip…"
30 Jan 2021
Martin uit den Bogaard heeft gereageerd op discussie Vraag: zelfsturing vs. externe sturing van Hendrik ten Berge
"Beste  Hendrik, Ja en nee. Het zuivere tegenovergestelde is mijns inziens intrinsieke sturing. Zelfsturing staat wel tegenover externe sturing, maar zelfsturing heeft ook de externe wereld nodig om te ontwikkelen, vandaar het begrip…"
30 Jan 2021
Martin uit den Bogaard heeft gereageerd op discussie Gevoel en Communicatief Zelfsturingssysteem van Martin uit den Bogaard
"Hallo Hendrik, Bedankt voor je reactie. Inderdaad, het woord systeem is een moeizaam begrip in deze tijd. Maar in de theorie van de Stabiliteitslagen in de Cultuur als Nesteling der Emoties van Arnold misschien nog te gebruiken. In dit hoofdstuk heb…"
29 Jul 2020
Hendrik ten Berge heeft gereageerd op discussie Gevoel en Communicatief Zelfsturingssysteem van Martin uit den Bogaard
"Hallo Martin, Goed initiatief zeg, en gefeliciteerd met je publicatie. Bij Arnold Cornelis verwondert mij de term “systeem”. Ik neem aan dat hij daar zelf ook niet erg blij mee was, maar dat weet ik natuurlijk niet. Vanaf de tachtiger…"
29 Jul 2020
Tonnie van der Zouwen heeft gereageerd op discussie Gevoel en Communicatief Zelfsturingssysteem van Martin uit den Bogaard
"Mooi Martin, dank je voor het delen. Communicatieve zelfsturing ontwikkelen is nu harder nodig dan ooit."
3 Mei 2020
Martin uit den Bogaard heeft een discussie geplaatst

Gevoel en Communicatief Zelfsturingssysteem

Ik heb een essay geschreven met de titel 'gewoon, praten' (Communicatieve zelfsturing), dat in juli uitkomt bij uitgever Boekscout.nl. Hieronder plaats ik graag hoofdstuk III en ben benieuwd naar jullie mening. Groet, Martin uit den Bogaard.III GEVOEL en COMMUNICATIEF ZELFSTURINGSSYSTEEMWe praten de hele dag en worden gestuurd door ons gevoel. Ons gevoel is aangeboren en we gebruiken het als een soort kompas voor ons handelen en denken. We zullen ons ook afvragen of we het goed doen en…See More
3 Mei 2020
Martin uit den Bogaard heeft gereageerd op discussie Het modeverschijnsel "populisme". van Hendrik ten Berge
"Dag Hendrik, Hier heb je een mooi metafoor gemaakt voor het oprukkende populisme. Zo zie je maar weer waarom zelfsturing zo belangrijk is. Ook zie ik populisme als een vorm van slecht met argumenten kunnen communiceren. Arnold Cornelis…"
20 Nov 2019

Profielgegevens

Hoe ben je in kontakt gekomen met het werk van Arnold Cornelis?
In 1990 en 1992 heb ik een lezing van Arnold Cornelis bij de Hoornse Kunstenaarsvereniging bijgewoond. Ik heb 'Logica van het Gevoel' daar gekocht en Arnold schreef er nog een woordje in.
Wat heeft het voor je betekend?
Heel veel. Het heeft me een helder inzicht gegeven in het functioneren van de mens in de wereld. Zijn theorie van de drie stabiliteitslagen zie je overal om je heen gebeuren en het is jammer dat hij deze tijd waarin, zoveel gebeurt niet meer kan meemaken.
Wat zou je willen dat deze site bereikt?
Dat er vele mensen en ook invloedrijke mensen op zullen reageren en discussiëren.
Het zou ook leuk zijn als geestverwanten elkaar ontmoeten.
Welkom in Antwerpen.

Mededeling aan alle leden van de Arnold Cornelis-site

‘HET GAAT ERGENS OVER’

door MARTIN UIT DEN BOGAARD

performance

zondag 29 augustus 2010 15 uur

MIDDELHEIMMUSEUM ANTWERPEN
Middelheimlaan 61


Deze performance wordt uitgevoerd door Martin uit den Bogaard in de ‘ZOMERBAR’ van Angel Vergara op 29 augustus om 15 uur. De performance zal een gesprek zijn met het publiek over een onderwerp dat ergens over gaat, zoals vaak gemist wordt op openingen en andere bijeenkomsten die vooral uit ‘social talk’ bestaan.
Het gesprek zal gaan over de filosofie van de filosoof Arnold Cornelis die het allesomvattende boek schreef ‘Logica van het Gevoel’, in relatie tot kunst.

Het is de bedoeling om dit gesprek voort te zetten op iedere laatste zondag van de maand in de Branderij te Antwerpen om 15 uur.
(eerst volgende zondag is 26 september)

DE BRANDERIJ
Bleekhofstraat 24
2018 Antwerpen
Tel. 03 2267953
Email. de.branderij@belgacom.net

Prikbord (8 commentaren)

Op 29 December 2009 om 7.42 zei Tonnie van der Zouwen...
Dag Martin,
Welkom bij dit netwerk. Een ontmoeting in een Antwerpen over de logica van het gevoel is een aanlokkelijk idee. Hoe gebruik je het gedachtegoed van Cornelis?
Hartelijke groet,
Tonnie
Op 30 December 2009 om 14.27 zei Martin uit den Bogaard...
Dag Tonnie van der Zouwen,
Allereerst hartelijk dank voor het vertrouwen van de arnoldconelis groep.
Dat er een groep mensen is die het gedachtegoed van Arnold Cornelis willen delen met elkaar vind ik erg fijn en doe daar graag aan mee.
Op de vraag ' Hoe gebruik je het gedachtegoed van Cornelis ?' kan ik in eerste instantie het volgende antwoorden. Er komen bij mij nu drie dingen naar boven.
Het heeft mij goed geholpen om mijn gedachten op een evenwichtige wijze op een rijtje te krijgen na mijn scheiding.
Het heeft mij geïnspireerd bij het maken van mijn werk als beeldend kunstenaar in de zin van: komen tot verschillende denkbeelden en die omzetten in beelden.
Ten derde heeft het mij geholpen in het beter begrijpen van de wereld in het functioneren op verschillende gebieden. Zoals politiek, menselijk gedrag, maatschappelijk, kunsthistorisch etc. etc.
Op 3 Mei 2012 om 23.01 zei Edward Niessen...

Beste Martin,

Dank voor je positieve reactie op mijn onderzoeksvoorstel. We zijn het denk ik van harte eens over het belang van een dergelijk Centrum voor cultureel-maatschappelijke integratie, burgerschap en ethiek (slechts een werktitel).

Dat de wereld zit te schreeuwen om dit soort oplossingen en initiatieven, dat wil ook ik graag geloven. De vraag is echter hoe je dit plan op zodanige wijze onder de aandacht weet te brengen bij de juiste mensen dat zij er door zelfherkenning enthousiast van worden en zich voor de realisatie ervan willen inzetten en sterk maken. 

Je schrijft dat je geen contact hebt die dit mede vorm zou kunnen geven, maar bereid bent om mee te denken. Als beeldend kunstenaar beschik je denk ik over het begenadigde vermogen om abstracte, conceptuele zaken te concretiseren en te materialiseren zodanig dat het mensen raakt en (communicatief) in beweging zet. In hoofdstuk 3 'Een wereld van verbeelding en ontmoeting' ga ik daar wat dieper op in, met name ook onder parafgraaf 3.2 'Verandering begint met geraaktheid'. Daar schrijf ik o.a.:

 

Een belangrijk uitgangspunt bij de publieksbegeleiding is dat verandering of verdieping van zelf- en wereldbeeld begint met geraaktheid, met emotie en gevoel. Verschuivingen in het denken komen namelijk niet tot stand door redeneringen of argumenten, maar, zo stelt de filosoof Jos Kessels, door poièsis, “door een poëtisch argument, doordat iemand (...) woorden of beelden vindt die raken, die het hart treffen, waardoor je plotseling gaat zien hoe iets in elkaar steekt. Het is niet louter het appel op het hoofd dat overtuigt, niet enkel de waarheid van een redenering of de geldigheid van een argument die de doorslag geven, maar vooral het appel op het hart, de scheppende poëtische kracht ervan.” Geraaktheid vraagt dus om een verbeeldingsvolle werkelijkheid, omdat essenties, zoals zin, betekenis en waarden alleen symbolisch of metaforisch begrepen kunnen worden. Communicatie is, in tegenstelling tot informatie, dan ook wezenlijk non-verbaal en werkt met beelden. Echte communicatie treft ons als een schok of als een schokje en brengt een aanvulling of correctie teweeg in ons emotionele zelfbeeld.

 

Om dit te bereiken zal er in het Centrum gebruik worden gemaakt van (a) een veelzijdig aanbod van communicatieve middelen; (b) bijzondere presentatietechnieken (o.a. interactieve en crossmediale multimedia, maar ook van de uitbeeldingskracht van kunst, muziek, verhalen, geluid, van de kwaliteit van de ruimte, van kleur, licht, verstilling, rust, van bijzondere vormen en materialen, etc. zodat alle zintuigen in de ervaring worden betrokken), en (c) uitdagende werkvormen (werkvormen die onder andere rekening houden met meervoudige intelligenties). Juist die unieke veelzijdigheid maakt het mogelijk bij bezoekers dieper liggende emoties (angst, boosheid en verdriet, maar ook schoonheid, waarheid en goedheid) en onbewuste aannames, interpretaties, gewoontes, vooroordelen, etc. aan te spreken en bewust te maken. Daardoor kunnen zij open komen te staan voor dialoog en gesprek en de bereidheid ontwikkelen om hun zelf en wereldbeeld zo nodig aan te passen, aan te vullen of (meer) bewust te worden.

Ik denk dat je als beeldend kunstenaar die vertrouwd is met het werk van Cornelis op het gebied van de presentatie en publieksbegeleiding een waardevolle inbreng zou kunnen hebben. Misschien zou je daar eens over na willen denken.
Zoals je hebt kunnen lezen is ook een andere deelnemer, namelijk Hendrik ten Berge, enthousiast over het onderzoeksvoorstel. Ook hij wil zich inzetten voor de realisatie daarvan. Ik kan mij voorstellen dat op den duur een toenemend aantal deelnemers vanuit dit ning-netwerk zich vanuit enthousiasme rond het onderzoeksvoorstel scharen en met elkaar een platform of werkgroep vormen om de realisatie van een dergelijk centrum dicht
Op 3 Mei 2012 om 23.13 zei Edward Niessen...

(vervolg op mijn reactie van 3 Mei 2012 om 23.01)

... om de realisatie van een dergelijk centrum dichterbij te brengen en naar wegen te zoeken hoe dit het beste kan worden aangepakt, ieder vanuit zijn eigen discipline, kennis, ervaring, netwerk, etc. Het zou helemaal geweldig zijn als we tegen die tijd een soort startbijeenkomst of studiedag zouden organiseren waarop we onderling kennis kunnen maken, ideeën kunnen uitwisselen en eventuele afspraken maken over hoe verder te gaan.

Martin, tot zover. Ik ben benieuwd naar je reactie.

Hartelijke groet,

Edward Niessen

Op 7 Mei 2012 om 14.10 zei Martin uit den Bogaard...

Beste Edward,

Een bijeenkomst organiseren om over jouw voorstel te communiceren lijkt mij een zeer goed plan.

Tevens van gedachten wisselen over de filosofie van Cornelis kan ook geen kwaad.

Antwerpen kan voorlopig een eerste aanzet zijn voor de fransman Hendrik ten Berghe  en de Nederlanders misschien.

In de stelling dat verandering van zelf- en werldbeeld begint met geraaktheid, met emotie en gevoel kan ik mij heel goed vinden.

Een kleine, korte bijeenkomst kan in 'De Branderij', een voormalige galerie in Antwerpen waar ik met mijn vrouw woon en werk. Een grotere bijeenkomst moeten we anders organiseren.

Ik hoop je voorlopig voldoende geïnformeerd te hebben.

Vriendelijke groet,

Martin uit den Bogaard. 

Op 30 Mei 2012 om 11.56 zei Hendrik ten Berge...

Hallo Martin,

Een bijeenkomst in Antwerpern is wat mij betreft prima, alhoewel Maastricht vanuit Nancy iets gunstiger zou zijn. Ik laat het aan Edward over, indien hij aan een bijeenkomst geïnteresseerd is.

Vriendelijke groet,

Hendrik ten Berge

Op 2 Juni 2015 om 21.44 zei Martin uit den Bogaard...

Dag Hanifa,

Ik ben benieuwd naar jouw belangrijke zaken.

vriendelijke groet,

Martin uit den Bogaard

Op 27 Augustus 2018 om 17.47 zei James Pollard...

Goede dag,

Hoe is alles met jou, heb ik interesse in je gewekt na het doorlopen van je korte profiel en vond ik het nodig om je meteen te schrijven. Ik heb iets heel belangrijks om aan u te onthullen, maar ik vond het moeilijk om mezelf hier uit te drukken, omdat het een openbare site is. Wilt u alstublieft contact met mij opnemen op (mr.jamespollard01@gmail.com) voor de volledige details.
Fijne dag
Bedankt God zegene.

Je moet lid zijn van arnoldcornelis om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van arnoldcornelis

 
 
 

© 2024   Gemaakt door Ad van Vugt.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden