arnoldcornelis

Logica van het Gevoel

Alle blog-berichten (13)

Dank en toezegging

Hartelijk dank voor de acceptatie als lid. Ik moet had werken aan een artikel met een deadline. Zodra ik klaar ben hoop ik mijn gedachten die ik vanuit mijn Joodse identiteit en denkstructuur had ontwikkeld in het kader van mijn proefschrift-onderzoek opnieuw te bekijken en deze aa u in te sturen. Mijn dissertatie is beschikbaar op www.academia.edu.
met warme groet, Gideon

Toegevoegd door Prof. Dr. Gideon Benavraham op 26 December 2016 op 12.23 — Geen reacties

Eindelijk, het boek is er.

Hierbij wil ik jullie laten weten dat mijn boek af is en op de markt is gebracht. Het boek heet 'Waarom het in Nederland gaat zoals het gaat' en maakt in ruime mate gebruik van het gedachtegoed van Arnold Cornelis (Logica van het Gevoel).

Het boek kent een brede opzet. Vanuit een Europese benchmark en mijn hypothese wordt Nederland een eigenheid toegekend. Vanuit deze eigenheid en de theorie van Cornelis worden gedrag en daarmee samenhangend gezondheidsproblemen te Nederland verklaard…

Doorgaan

Toegevoegd door Joost van der valk op 3 Januari 2015 op 12.19 — 1 commentaar

Niets zo praktisch als een goede theorie: Twee nieuwe presentaties over de Logica van het Gevoel in organisaties en op straat

Zoals u wellicht weet ben ik al jaren aan het stoeien met het gedachtegoed van de filosoof Arnold Cornelis en zijn Logica van het Gevoel. Waarom? Omdat het me stoort dat er in de meeste verandermethoden en managementmodellen zo weinig aandacht is voor de rol van tijd, voor gevoel, voor onze onbewuste biologische eigenschappen. Het is snel gezegd dat 70% van de veranderprocessen mislukt, maar hoe komt dat dan? Ik denk dat dat komt omdat de…

Doorgaan

Toegevoegd door Tonnie van der Zouwen op 6 Maart 2014 op 9.00 — Geen reacties

PROCRUSTES

Dit is een artikel uit mijn nieuwsbrief die vrijdag 21/9 is verschenen. Er staat nog een artikel in met een verwijzing naar Cornelis. Als je een mailtje stuurt dan stuur ik je de nieuwsbrief.

Procrustes

Waar gaat het nu eigenlijk om bij assessments? Deze vraag kom ik regelmatig tegen en dat al 25 jaar lang. Ik heb er de aantekeningen die ik 25 jaar geleden maakte nog eens op nageslagen. Bij het bureau waar ik de eerste schreden op dit mooie…

Doorgaan

Toegevoegd door Arjan van Lit op 22 September 2013 op 12.36 — 1 commentaar

Cornelis en assessments

Een deel van mijn werkzaamheden bestaat uit selectie- en ontwikkelassessments. Onderstaand artikel uit de nieuwsbrief die ik vorig jaar verstuurde leverde een  aantal positieve reacties op.  Daarom als introductie (ben sinds een paar dagen toegelaten tot deze community) het artikel.

“De werkelijkheid bestaat niet uit feiten, maar uit mogelijkheden”.

Aan deze uitspraak van Arnold Cornelis moest ik denken toen ik recent hoorde hoe de terugkoppeling na een assessment van…

Doorgaan

Toegevoegd door Arjan van Lit op 7 Augustus 2013 op 12.07 — 3 commentaren

Paradigma-shift voor psychiatrie?

Graag zou ik in contact komen met mensen die binnen de psychiatrie werkzaam zijn en willen meedenken over de noodzakelijke veranderingen binnen de psychiatrie. Het motto is: niet langer 'eerst pillen, dan praten', maar  'empathische vertrouwelijkheid desgewenst ondersteund door pillen'. De macht van de farmaceutische industrie met hun hausse aan psychofarmaca dient drastisch te worden beperkt. Dat geldt tevens voor het vrijelijk uitbreiden van het aantal 'stoornissen' zoals 'teveel…

Doorgaan

Toegevoegd door prof. em. Gideon Benavraham op 4 Juni 2012 op 12.43 — Geen reacties

Landelijk Centrum voor cultureel-maatschappelijke integratie, burgerschap en ethiek

LS

In 2008 heb ik een onderzoeksvoorstel geschreven naar een Landelijk centrum voor Cultureel-maatschappelijke Integratie, Burgerschap en Ethiek.

Voor een samenvatting, klik op:…

Doorgaan

Toegevoegd door Edward Niessen op 24 Maart 2012 op 20.00 — Geen reacties

Onderwijs

"Liefde is zorg en inzicht voor de zelfontwikkeling van het verborgen programma in een

kind. Liefde is ook de logica achter alle onderwijs." (Arnold Cornelis).…

Doorgaan

Toegevoegd door Henk Nijsingh op 5 November 2010 op 8.30 — Geen reacties

korte weergave Cornelis' filosofie

Mensen gaan denken in drie systemen tegelijk: het natuurlijk systeem, het sociaal regelsysteem en de communicatieve zelfsturing. De onderlinge afstemming tussen de twee vroegere filosofische systemen levert de nieuwe filosofie van de communicatieve zelfsturing (p. 70 LvhG).



Cornelis stelt dat ieder mens een verborgen programma heeft. Het gevoel meldt ons of we ons programma uitvoeren. We mogen ons leven zelf sturen en zo schrijven we dat programma. De leeftijd van veertig is voor een… Doorgaan

Toegevoegd door Henk Nijsingh op 26 Februari 2010 op 16.00 — Geen reacties

Nieuwe media als instrumenten voor communicatieve zelfsturing

Hieronder een presentatie over nieuwe media.



Doorgaan

Toegevoegd door Hans Mestrum op 29 Juli 2008 op 10.00 — Geen reacties

Webloggen als instrument voor communicatieve zelfsturing

Column op HANs on Experience en European Center for the Experience Economy



Soms moet je even stilstaan om vooruit te komen. Even om je heen kijken. De zaken op een rijtje zetten. Reflecteren in het zonlicht. Daarom schrijf ik dit. Ik merk namelijk de laatste tijd dat er iets aan de gang is dat groter is dan… Doorgaan

Toegevoegd door Hans Mestrum op 25 Juli 2008 op 16.19 — 1 commentaar

Wie ben ik?

Connector tussen boven- en onderstroom



Trendwatcher, new media strategist @HAN University: HANs on Experience



Ik voel me connector tussen de bovenstroom en de onderstroom, waarbij ik probeer de bovenstroom (daar verkeren de meeste van ons de meeste tijd en daar vind je de vanzelfsprekendheid, het alledaagse, de systemen, de verkokering, de verzuiling, de verbrokkeling, de massa) voorbeelden te laten zien van de… Doorgaan

Toegevoegd door Hans Mestrum op 25 Juli 2008 op 15.30 — Geen reacties

Informatie mbt Arnold Cornelis

1. Mijn weblogposting met de samenvatting van Logica van het Gevoel.



2. Mijn Mindmap Stabilteitslagen in de cultuur (klik op het plaatje voor een grotere versie):



stabititeitslagen cornelis



3. Mijn Mindmap De Dageraad uit De Vertraagde Tijd:…



Doorgaan

Toegevoegd door Hans Mestrum op 25 Juli 2008 op 15.21 — Geen reacties

© 2024   Gemaakt door Ad van Vugt.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden