Logica van het Gevoel
Tags:
Weergaven: 401
Volgens mij moet je het begrip systeem in deze context filosofisch interpreteren.
Systeem (filosofie)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
In de filosofie is een systeem een geheel van denkbeelden, die zijn gebaseerd op bepaalde grondbegrippen en grondgedachten. In de 19de-eeuwse filosofie is het systeembegrip in gebruik gekomen als [1] aanduiding voor de leer, waarin men zich rekenschap geeft van het geheel van de werkelijkheid en van het menselijk denken. Zo spreekt men van de wijsgerige systemen van Kant en Hegel.
Begin 20e eeuw voor de opkomst van de systeemtheorie, begon men in de filosofie het systeem te zien als functionele eenheid. Zo schreven Elsbach ea. in 1931: [2]
Het begrip is een systeem van doorleefdheden. Het oordeel een systeem van begrippen. De theorie een systeem van oordelen. De wetenschap een systeem van theorieën. De kennis een systeem van wetenschappen. Het wijsgerig systeem een systeem van cultuurgebieden. Het allerhoogste in deze lijn is het systeem der wijsgerige systemen. Er is geen steeds gebruikelijke term, waarmee dit allerlaatste systeem door iedereen wordt aangeduid.
Hierbij zag men de wijsgerige systemen als een vak apart. Men veronderstelde hier een complex van grondproblemen, dat als zodanig niet in andere systemen voorkwam.
Voor Cornelis is een probleem niet zo zeer een probleem als wel een paradox. Paradoxen kunnen volgens zijn theorie opgelost worden door denken in meervoudige systemen.
Hallo Sylvia,
Ik heb het woord « probleem » overgenomen uit de vraagstelling van Tonnie. « Problemen » zijn in mijn perceptie persoonlijke belevenisvormen van de werkelijkheid die een spanning oproepen. Het gaat om een spanning die via een leerproces kan worden afgebouwd. Paradoxen zijn intrinsieke tegenstrijdigheden die ontstaan op grond van zelfreferenties die in het « systeem » liggen opgesloten waar de persoon zelf deel van uitmaakt. De belevenis van een paradox kan voor iemand een « probleem » zijn. In dat geval, indien de persoon probeert de spanning die erruit voortkomt af te bouwen via een leerproces waarin betekenissen worden opgebouwd, en referenties worden gebruikt die bij een ander systeem horen dan dat waarin de zelfreferentie actief is, dan is het leerproces « catastrofaal ». De persoon zoekt dan naar oplossingen binnen een systeem dat deze oplossingen logisch uitsluit. Zowel de « oplossing » als ook het « probleem » zijn persoonlijke belevenisconstructies van de werkelijkheid. Mijnsinziens is het dan ook van belang om er vanuit te gaan dat ook catastrofale leerprocessen, leerprocessen zijn. Daarom kunnen problemen worden opgeslost, maar paradoxen niet.
Jou opmerking is juist. De paradoxen die kenmerkend zijn voor de in het sociale regelsysteem denkende en handelende mens kunnen niet in het systeem voor communicatieve zelfsturing worden opgelost, maar de « problemen » die eruit voortkomen wel (ook al gaat het om een catastrofaal leerproces).
Mvg Hendrik ten Berge
Welkom bij
arnoldcornelis
© 2024 Gemaakt door Ad van Vugt. Verzorgd door