arnoldcornelis

Logica van het Gevoel

Martin uit den Bogaard's reacties

Prikbord (8 commentaren)

Op 29 December 2009 om 7.42 zei Tonnie van der Zouwen...
Dag Martin,
Welkom bij dit netwerk. Een ontmoeting in een Antwerpen over de logica van het gevoel is een aanlokkelijk idee. Hoe gebruik je het gedachtegoed van Cornelis?
Hartelijke groet,
Tonnie
Op 30 December 2009 om 14.27 zei Martin uit den Bogaard...
Dag Tonnie van der Zouwen,
Allereerst hartelijk dank voor het vertrouwen van de arnoldconelis groep.
Dat er een groep mensen is die het gedachtegoed van Arnold Cornelis willen delen met elkaar vind ik erg fijn en doe daar graag aan mee.
Op de vraag ' Hoe gebruik je het gedachtegoed van Cornelis ?' kan ik in eerste instantie het volgende antwoorden. Er komen bij mij nu drie dingen naar boven.
Het heeft mij goed geholpen om mijn gedachten op een evenwichtige wijze op een rijtje te krijgen na mijn scheiding.
Het heeft mij geïnspireerd bij het maken van mijn werk als beeldend kunstenaar in de zin van: komen tot verschillende denkbeelden en die omzetten in beelden.
Ten derde heeft het mij geholpen in het beter begrijpen van de wereld in het functioneren op verschillende gebieden. Zoals politiek, menselijk gedrag, maatschappelijk, kunsthistorisch etc. etc.
Op 3 Mei 2012 om 23.01 zei Edward Niessen...

Beste Martin,

Dank voor je positieve reactie op mijn onderzoeksvoorstel. We zijn het denk ik van harte eens over het belang van een dergelijk Centrum voor cultureel-maatschappelijke integratie, burgerschap en ethiek (slechts een werktitel).

Dat de wereld zit te schreeuwen om dit soort oplossingen en initiatieven, dat wil ook ik graag geloven. De vraag is echter hoe je dit plan op zodanige wijze onder de aandacht weet te brengen bij de juiste mensen dat zij er door zelfherkenning enthousiast van worden en zich voor de realisatie ervan willen inzetten en sterk maken. 

Je schrijft dat je geen contact hebt die dit mede vorm zou kunnen geven, maar bereid bent om mee te denken. Als beeldend kunstenaar beschik je denk ik over het begenadigde vermogen om abstracte, conceptuele zaken te concretiseren en te materialiseren zodanig dat het mensen raakt en (communicatief) in beweging zet. In hoofdstuk 3 'Een wereld van verbeelding en ontmoeting' ga ik daar wat dieper op in, met name ook onder parafgraaf 3.2 'Verandering begint met geraaktheid'. Daar schrijf ik o.a.:

 

Een belangrijk uitgangspunt bij de publieksbegeleiding is dat verandering of verdieping van zelf- en wereldbeeld begint met geraaktheid, met emotie en gevoel. Verschuivingen in het denken komen namelijk niet tot stand door redeneringen of argumenten, maar, zo stelt de filosoof Jos Kessels, door poièsis, “door een poëtisch argument, doordat iemand (...) woorden of beelden vindt die raken, die het hart treffen, waardoor je plotseling gaat zien hoe iets in elkaar steekt. Het is niet louter het appel op het hoofd dat overtuigt, niet enkel de waarheid van een redenering of de geldigheid van een argument die de doorslag geven, maar vooral het appel op het hart, de scheppende poëtische kracht ervan.” Geraaktheid vraagt dus om een verbeeldingsvolle werkelijkheid, omdat essenties, zoals zin, betekenis en waarden alleen symbolisch of metaforisch begrepen kunnen worden. Communicatie is, in tegenstelling tot informatie, dan ook wezenlijk non-verbaal en werkt met beelden. Echte communicatie treft ons als een schok of als een schokje en brengt een aanvulling of correctie teweeg in ons emotionele zelfbeeld.

 

Om dit te bereiken zal er in het Centrum gebruik worden gemaakt van (a) een veelzijdig aanbod van communicatieve middelen; (b) bijzondere presentatietechnieken (o.a. interactieve en crossmediale multimedia, maar ook van de uitbeeldingskracht van kunst, muziek, verhalen, geluid, van de kwaliteit van de ruimte, van kleur, licht, verstilling, rust, van bijzondere vormen en materialen, etc. zodat alle zintuigen in de ervaring worden betrokken), en (c) uitdagende werkvormen (werkvormen die onder andere rekening houden met meervoudige intelligenties). Juist die unieke veelzijdigheid maakt het mogelijk bij bezoekers dieper liggende emoties (angst, boosheid en verdriet, maar ook schoonheid, waarheid en goedheid) en onbewuste aannames, interpretaties, gewoontes, vooroordelen, etc. aan te spreken en bewust te maken. Daardoor kunnen zij open komen te staan voor dialoog en gesprek en de bereidheid ontwikkelen om hun zelf en wereldbeeld zo nodig aan te passen, aan te vullen of (meer) bewust te worden.

Ik denk dat je als beeldend kunstenaar die vertrouwd is met het werk van Cornelis op het gebied van de presentatie en publieksbegeleiding een waardevolle inbreng zou kunnen hebben. Misschien zou je daar eens over na willen denken.
Zoals je hebt kunnen lezen is ook een andere deelnemer, namelijk Hendrik ten Berge, enthousiast over het onderzoeksvoorstel. Ook hij wil zich inzetten voor de realisatie daarvan. Ik kan mij voorstellen dat op den duur een toenemend aantal deelnemers vanuit dit ning-netwerk zich vanuit enthousiasme rond het onderzoeksvoorstel scharen en met elkaar een platform of werkgroep vormen om de realisatie van een dergelijk centrum dicht
Op 3 Mei 2012 om 23.13 zei Edward Niessen...

(vervolg op mijn reactie van 3 Mei 2012 om 23.01)

... om de realisatie van een dergelijk centrum dichterbij te brengen en naar wegen te zoeken hoe dit het beste kan worden aangepakt, ieder vanuit zijn eigen discipline, kennis, ervaring, netwerk, etc. Het zou helemaal geweldig zijn als we tegen die tijd een soort startbijeenkomst of studiedag zouden organiseren waarop we onderling kennis kunnen maken, ideeën kunnen uitwisselen en eventuele afspraken maken over hoe verder te gaan.

Martin, tot zover. Ik ben benieuwd naar je reactie.

Hartelijke groet,

Edward Niessen

Op 7 Mei 2012 om 14.10 zei Martin uit den Bogaard...

Beste Edward,

Een bijeenkomst organiseren om over jouw voorstel te communiceren lijkt mij een zeer goed plan.

Tevens van gedachten wisselen over de filosofie van Cornelis kan ook geen kwaad.

Antwerpen kan voorlopig een eerste aanzet zijn voor de fransman Hendrik ten Berghe  en de Nederlanders misschien.

In de stelling dat verandering van zelf- en werldbeeld begint met geraaktheid, met emotie en gevoel kan ik mij heel goed vinden.

Een kleine, korte bijeenkomst kan in 'De Branderij', een voormalige galerie in Antwerpen waar ik met mijn vrouw woon en werk. Een grotere bijeenkomst moeten we anders organiseren.

Ik hoop je voorlopig voldoende geïnformeerd te hebben.

Vriendelijke groet,

Martin uit den Bogaard. 

Op 30 Mei 2012 om 11.56 zei Hendrik ten Berge...

Hallo Martin,

Een bijeenkomst in Antwerpern is wat mij betreft prima, alhoewel Maastricht vanuit Nancy iets gunstiger zou zijn. Ik laat het aan Edward over, indien hij aan een bijeenkomst geïnteresseerd is.

Vriendelijke groet,

Hendrik ten Berge

Op 2 Juni 2015 om 21.44 zei Martin uit den Bogaard...

Dag Hanifa,

Ik ben benieuwd naar jouw belangrijke zaken.

vriendelijke groet,

Martin uit den Bogaard

Op 27 Augustus 2018 om 17.47 zei James Pollard...

Goede dag,

Hoe is alles met jou, heb ik interesse in je gewekt na het doorlopen van je korte profiel en vond ik het nodig om je meteen te schrijven. Ik heb iets heel belangrijks om aan u te onthullen, maar ik vond het moeilijk om mezelf hier uit te drukken, omdat het een openbare site is. Wilt u alstublieft contact met mij opnemen op (mr.jamespollard01@gmail.com) voor de volledige details.
Fijne dag
Bedankt God zegene.

Je moet lid zijn van arnoldcornelis om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van arnoldcornelis

© 2024   Gemaakt door Ad van Vugt.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden